Ziektes bij veulens :
Een jong gezond veulen is zeer speels, het rent als een dol hondje rond in de weide. In het begin zeer dicht bij de merrie, maar naarmate het ouder wordt, worden ook de cirkels steeds groter. Als u uw veulen dit ziet doen is het in uitstekende gezondheid. Een veulen houdt er ook van om plat op zijn zij in de zon een dutje te doen.
Merkt u echter dat het veulen veel stilstaat en het hoofd naar beneden laat hangen, dan is er duidelijk iets verkeerd. De meeste ziekteverschijnselen manifesteren zich vanaf de 3de tot de 6de week. Dit is de moeilijkste periode, ook al omdat bij de merrie de melk keert. Voorts is er gevaar van infecties, die opgelopen zijn kort na de geboorte, meestal via de navel. Deze infecties verspreiden zich dan naar de organen (via striemen die verbonden zijn met de navelstreng en na enige tijd verdrogen en verdwijnen). Deze infecties breken dan meestal uit rond de 3de week. In dit geval moet u zeker de veearts waarschuwen, want een veulen kan het heel snel achteruit gaan, zeker als hij te zwak wordt om nog zelf te zuigen.
U kan zelf de temperatuur nemen, de normale temperatuur voor een veulen is 38,9 dus vrij hoog. Het beste is dat u regelmatig de temperatuur neemt ook als het veulen gezond is, zo heeft u een beter idee wanneer de temperatuur te sterk afwijkt.
Ook de polsslag kan u zelf nemen (in de hals). De normale waarde voor een veulen is ongeveer 80.
constateert u dat het veulen niet meer actief is en de temperatuur en polsslag afwijken van de gemiddelden, wacht dan niet en contacteer de veearts.
Indien de veearts antibiotica voorschrijft, vraag dan een soort waar er géén diarree bij optreed, want dit zou het veulen nog meer verzwakken.
-
DIARREE :
Diarree is heel gevaarlijk, het veulen wordt uitgeput en droogt uit. Dit mag zeker niet te lang duren. Er is wel een bepaalde periode wanneer bij elk veulen de mest nogal plat is, dit is bij het keren van de melk bij de merrie, dus ongeveer na 3 weken. Dit kan enkele dagen duren, en is vrij normaal. Er is geen probleem wanneer u merkt dat het veulen nog regelmatig drinkt en speels blijft.
- WORMEN :
-
REGEN en KOUDE :
De laatste maand is het best de merrie nog eens te ontwormen. Let wel op dat u ontworming gebruikt waar duidelijk op vermeld staat dat het mag gegeven worden aan zogende merries. Het veulen zal zo ook onrechtsreeks reeds een eerste dosis krijgen.
Alhoewel men soms zegt dat dit voldoende is voor het veulen, en dit pas op een leeftijd van 3 maanden moet ontwormd worden, kan ik uit eigen ervaring zeggen dat dit niet altijd opgaat. Ik raad steeds aan een lichte ontworming te geven aan het veulen op 3 à 6 weken (dosis voor 25 kg). Dit kan u heel wat ellende besparen.
Is het slecht weer (vooral regen) dan is het best de merrie met het veulen op te sluiten, zelfs gedurende een langere periode. Als het even droog is kan u ze dan voor een tijdje terug buitenlaten. Het veulen kan zich dan eens goed uitleven.
De eerste 3 weken is het de merrie die het veulen volgt, dus als het regent zal de merrie niet binnen gaan maar bij het veulen blijven. Op een drietal weken begint dit te keren en zal de merrie terug het initiatief nemen, en zal het veulen volgen. Vandaar de raad bij slecht weer, vooral de eerste 3 weken beiden op te sluiten.