Problemen met veulens :

 

Dikwijls krijg ik vragen ivm het bepalen van het juiste tijdstip wanneer de merrie gaat veulen. Dit is echter zeer moeilijk te bepalen. Normaal bedraagt de dracht 12 maanden, een afwijking van 2 weken vroeger of later, is niet uitzonderlijk.

Men kan algemeen stellen dat de uier begint te zwellen op ongeveer 3 weken voor de geboorte. Men moet dan wel regelmatig de uier bekijken om een idee te hebben van de zwelling. Staat men achter de merrie en ziet men de uier duidelijk hangen, dan kan men beginnen aftellen. Ongeveer 3 dagen voor de geboorte beginnen ook de tepels te zwellen, de uier staat dan al volledig gespannen. Soms komt er op het einde (1 - 3 dagen) al vocht uit de uier (de uier traant).

Sommige merries weigeren ook te eten op de laatste dag, of blijven steeds rond hun stal draaien.

In de meeste gevallen heeft de geboorte plaats 's avonds of 's nachts. Dus als het rustig is. Is de stal ruim genoeg, dan kunt u de merrie opsluiten, of kan u verkiezen ze toch 's nachts op te stallen.

 

Normaal verloopt de geboorte zonder problemen, maar toch is het belangrijk enkele punten in acht te nemen:

- controleer dat de neus volledig vrij is (eventueel verwijderen van de resten van het vlies.

- controleer of de nageboorte volledig is afgekomen (bewaar die eventueel in een emmer om door de veearts te laten controleren).

- Zoek de darmpek van het veulen, dit is de eerste mest (vergelijkbaar met konijnenkeutels).

- Ontsmet zo snel mogelijk de navel

- De merrie likt het veulen droog, gebeurt dit niet, dan kan u het veulen droog wrijven (en stimuleren van de bloedstroom) met stro of een handdoek. U kan ook een klein beetje zou op de rug wrijven, dit zou normaal de merrie moeten aanzetten tot het likken. (het kan zijn dat de merrie wacht tot ze verlost is van de nageboorte).

- controleer of het veulen drinkt

- Bij regen sluit de merrie met het veulen op.

 

Het veulen moet normaal in staat zijn te drinken na 2 à 4 uur na de geboorte.

 

Tussenkomen bij de geboorte gebeurt bij voorkeur niet, verloopt de geboorte vrij vlot, maar is de merrie uitgeput, dan kan u eventueel een handje helpen. Is het veulen voor 3/4 reeds vrij (enkel nog het achterste zit in de merrie) dan kan u het veulen er lichtjes volledig uittrekken. Dit moet kunnen gebeuren zonder dat u veel kracht gebruikt.

Bij de geboorte scheurt normaal het vlies volledig open, zodat het veulen kan ademen, controleer dat de neus volledig vrij is.

De navelstreng scheurt vanzelf op de daartoe bestemde plaats, snij die nooit zelf door met een mes of schaar. Moet u dit toch om een uitzonderlijke reden doen, scheur dan de navelstreng tussen uw 2 duimen, en hou iets klaar om eventueel af te binden. Beter is toch de veearts te verwittigen.

 

Verloopt de geboorte niet vlot, of heeft u twijfels ivm de gezondheid van de merrie of het veulen, twijfel dan niet en verwittig de veearts.