Het veulen en de merrie.

 

Een dekking kan er nogal wild aan toe gaan.

Indien u over een eigen hengst beschikt is er geen probleem, de hengst mag continue bij de merries lopen. Hij zal in eerste instantie de merries bestijgen om aan te tonen dat hij de leider is, dit noemt men dan dominantiebestijgingen. Deze bestijgingen beperken zich meestal tot het op de rug springen van de hengst bij de merrie, en verder gebeurt er niets.

Is de merrie hengstig, d.w.z. klaar voor de hengst dan zal hij haar bestijgen en bevruchten. Hierbij zal de merrie in min of meerdere mate meewerken, ze wacht de hengst op en begint te kauwen en spreidt lichtjes de poten op het moment van de bestijging. Na de penetratie ziet men nog wat vocht uit de penis van de hengst lopen, de merrie zal urineren en de hengst zal na eraan geroken te hebben het hoofd omhoog houden en als het ware lachen (tanden goed zichtbaar).

De merrie zal zich blijven verzetten zolang ze niet hengstig is, en zal de hengst afhouden met hevige stampen. Bij een dekking kan het er nogal wild aan toegaan. Het borstbeen van de hengst is echter perfect geschikt om zelfs harde rake klappen op te vangen. Hengsten die wat meer ervaring hebben zullen echter de stampen met min of meer succes kunnen ontwijken.

De hengst zal alle middelen aangrijpen om de merrie te kunnen dekken, hij zal haar achterna zitten en bij het bestijgen zelfs vastbijten in de nek. Zelden leidt dit tot echte vleeswonden, toch is het raadzaam de nek van de merrie na de dekking eens te inspecteren, is enkel wat haar uitgetrokken, dan is er geen probleem, is er echter een diepe vleeswond, dan moet die onmiddellijk verzorgd worden. Het beste middel hiervoor is ISOBETHADINE. Dit produkt werkt heel snel en zal de wonde in een mum van tijd doen opdrogen en de korstvorming versnellen. In dit geval is het wel beter de hengst en de merrie te scheiden en te wachten tot de wonde geheeld is voor ze opnieuw bij elkaar te brengen.

Heeft u zelf géén hengst, dan raden wij u aan beroep te doen op een gekeurde hengst. Deze hengsten voldoen niet alleen aan de standaarden van de vereniging, ze hebben ook al meermaals bewezen gezonde en mooie veulens voort te brengen. Bovendien is de kans op een gelukte dek met deze hengsten groter dan met een onbekende hengst.

Echte zekerheid over het slagen van een dek heeft men bijna echter nooit.

Wanneer is de beste periode om de merrie bij de hengst te laten ?

Merries zijn normaal niet hengstig in de winter periode (korte dagen en koud).

Vanaf het voorjaar tot het najaar kan een merrie echter hengstig worden en is dus geschikt om voor te brengen aan de hengst. De dagen moeten al voldoende lang en warm zijn (vanaf einde maart).

De periode waar men de merrie bij de hengst laat is ook afhankelijk van uw infrastructuur. Daar de normale draagtijd ongeveer een jaar is, moet u over een goede stal beschikken als u uw merrie laat dekken in het vroege voorjaar of het najaar. Zelfs in maart en april is het weer nogal vochtig en onvoorspelbaar. Vanaf mei tot juni is een ideale periode. Het weer is vrij zacht (geen echte nachtvorst meer) en de neerslag is beperkt; Het veulen kan zelfs zonder probleem in de weide gebeuren. In juli en augustus moet u rekening houden dat u moeilijk op verlof kunt vertrekken want het juiste moment van het veulen is moeilijk te voorspellen. Eens september wordt het al laat op het jaar en kan het veulen niet meer genieten van het goede weer tijdens zijn eerste maanden.

 

Hoelang moet een merrie bij de hengst blijven om zeker te zijn van dekking ?

Het is nogal moeilijk bij een merrie de periode vast te stellen wanneer zij hengstig is. Als men zijn merrie goed kent kan men dit toch merken aan veranderingen in het gedrag. Het is vooral moeilijk bij merries die nog nooit geveulend hebben. Gemakkelijker is het als de merrie pas geveulend heeft, dan kan men de hengst een negental dagen na de geboorte terug bij de merrie plaatsen om haar te laten dekken.

De kans op een geslaagde dek vergroot natuurlijk met de periode dat de hengst bij de merrie loopt. Brengt u de hengst en de merrie slechts gedurende enkele uren bij elkaar, dan kan er een geslaagde dek zijn, maar soms is de hengst zo dominant dat hij zelfs de merrie dekt indien die niet hengstig staat, met als gevolg dat een blijkbaar geslaagde dek toch geen resultaat heeft. Om de slaagkans te verhogen kan men enkele dagen de operatie herhalen, zo vergroot men toch de kans op slagen.

Een merrie wordt om de drie weken hengstig, dus als u een kans op slagen wil vergroten, dan is een verblijf van 3 weken aangeraden of zelfs iets langer aangeraden.

Merries in goede gezondheid (niet te vet) zullen een grotere kans geven op een geslaagde dekking dan merries in minder goede conditie. Bovendien is het de natuur die beslist en is een 100 % zekerheid van geslaagde dek nooit zeker, ook niet bij een verblijf van een langere periode.