De Geboorte : Hoe gebeurt het veulenen en is er hulp nodig ?

 

EEN GOUDEN RAAD : Bij de minste twijfel verwittigd u de veearts, enkel hij kan op de gepaste wijze tussenkomen.

Een merrie is perfect in staat alleen te veulenen en is er geen hulp van buitenaf nodig.

Als het veulen in de normale positie ligt verloopt alles vanzelf. Eerst begint te merrie te wiebelen van de weeën, ze lijkt wel een beetje dronken. Het begint allemaal met het verschijnen van de 2 voorpootjes in een lichtblauw vlies. Als je dit ziet, weet je dat het veulen in de goede positie ligt. Het is wel belangrijk dat de 2 voorpootjes naast elkaar er tegelijkertijd uitkomen. Het kan zijn dat de merrie nog steeds rechtstaat als je de voorpootjes al ziet. Dan volgt het hoofdje dat tussen de voorpootjes licht. Dit is het moeilijkste moment en het kan even duren voor het hoofdje er volledig uit is. Eens het hoofdje eruit is zal het allemaal vrij snel gaan en na enkele malen persen floept het veulentje er volledig uit. U hoeft niet te schrikken als ze eventjes terug rechtstaat en enkele rondjes draait. Blijft het enkel nog met een klein stukje van de achterpoten steken, dan kan u eventueel heel voorzichtjes de het veulen er volledig uittrekken, maar toch geven wij de voorkeur eraan dat u niet tussenkomt. U moet wel controleren dat de navelstreng niet rond de hals zit en het veulen zou kunnen stikken, ook moet het vlies gescheurd zijn rond het hoofd zodat de neus of het volledig hoofd vrij is. Dan controleert u of de luchtgaten in de neus vrij zijn. Is de navelstreng rond de hals van het veulen gedraaid, probeer dan zonder forceren hem ervan rond te doen, lukt dit niet dan moet u op een vrije plaats de navelstreng uit elkaar trekken. Dit doet u door hem vast te nemen met beide handen en tussen de duim en de hand gekneld scheurt en trekt u de navelstreng af. Gebruik NOOIT een schaar om de navelstreng door te knippen. Hij moet breken op de zwakke plaats zonder een mooie snede.

Ligt de navelstreng niet rond de hals dan zal die vanzelf breken en komt u er beter niet aan want het veulen krijgt nog steeds zuurstof, bloed en voedsel via de navelstreng. Denk eraan dat bij problemen u beter de veearts 10 minuten te vroeg dan 1 minuut te laat verwittigd, neem dus geen risico.

De merrie zal nu eerst wat rusten en daarna zal ze haar veulen beginnen te likken. Nu moet nog de nageboorte bij de merrie afkomen, dit kan wel anderhalf uur op zich laten wachten, maar eens dit voorbij is zal u merken dat de merrie zich heel wat beter voelt en zich nog meer met het veulen gaat bezighouden. U kan de nageboorte eventueel bewaren in een emmer om te laten controleren door de veearts.

Na ongeveer een uurtje zal het veulen pogingen ondernemen om recht te staan en zich richting uier proberen te begeven. Voor dit lukt zal het wel nog enkele keren neervallen, maar de kans dat ze zich verwondt is zeer klein. Haar gebeente is nog elastisch. Een veulen heeft ongeveer 8 uur tijd om de biest (eerste melk) te drinken. Hoe vroeger het veulen zuigt hoe beter, een richttijd is binnen de 3 uur. Eens het veulen zuigt zijn de meeste hindernissen genomen. Wel moet nog nagekeken worden of de darmpek van het veulen is afgekomen. Darmpek is de mest die zich reeds in de darmen opgestapeld heeft tijdens de dracht. Deze darmpek zijn dus kleine bolletjes mest (soms te vergelijken met konijnekeutels), het hoeven echter niet altijd bolletjes te zijn, het kan ook platter zijn (vooral in het voorjaar als de merrie veel gras eet). Het is wel belangrijk dat indien men de plaats vindt waar de merrie geveulend heeft te kijken of men deze darmpek vindt. Is ook dit het geval, dan kan er bijna niets meer verkeerd gaan.

Na het veulenen zal de merrie zeker dorst hebben, geef haar daarom vers water en ook wat proper stro is welkom.

U zal zien dat de stabiliteit van het veulen met het uur verbeterd en dat de eerste dagen een ongelooflijke vooruitgang wordt gemaakt.

De navelstreng bij het veulen kan ontsmet worden met Isobethadine. Denk er wel aan dat de eerste zes weken voor een veulen kritiek zijn. Het is dikwijls zo dat zieken (infecties) opgelopen tijdens de eerste uren of dagen zich pas manifesteren rond de 2 of 3de week. Merkt u dat het veulen minder speels wordt, contacteer dan onmiddellijk de veearts. Als het veulen 2 weken oud is kan u reeds een lichte dosis van ontworming geven. Voor het veulen en de merrie enkel EQVALAN gebruiken.