Problemen met de hoeven

 

Zoals de meesten wel weten is het zwakke punt aan onze ezeltjes de poten. Zegt men niet "Een ezel gaat kapot aan zijn poten."

 

Het is inderdaad zo de verzorging van de hoeven zeer belangrijk is. Regelmatig de hoeven laten kappen door een hoefsmid is echt een must. Maar ondanks dit regelmatig kappen, kunnen er toch nog problemen ontstaan. Meestal is dit langs de voorzijde van de hoef. De grote boosdoeners zijn bacteriën. Deze kruipen in de hoef via kleine scheurtjes en beschadigen de hoef van binnenuit. Langs de buitenkant is er eerst weinig te zien, eerst een gaatje of een klein scheurtje. Dit is echter niet alles, langs deze scheurtjes komt er ook veel vuil binnen de hoef en kunnen er ontstekingen ontstaan. Als het reeds ver gevorderd is kan men de hoef zien openbarsten of zelfs stukjes zien uitvallen.

Nu kan men zeker niet langer wachten en moet men beroep doen op een hoefsmid. Hij zal de hoef uitkappen, en men zal zien dat een kleine beschadiging van buitenaf, toch een grote holte heeft binnen in. Eenmaal dit volledig uitgekapt en schoongemaakt, is het normaal een kwestie van tijd en zal de hoef weer herstellen. In de lente en zomer zal dit het snelst gebeuren (de hoeven groeien sneller door het betere voedsel, maar ook de grond is droger en harder). De hoef groeit nl. van binnen naar buiten. Het is bijna onmogelijk om een verband rond de hoef te leggen om te verhinderen dat er nog vuil in komt. Toch is het belangrijk de hoef een tijd proper te houden zodat ze zich kan herstellen. Een middel dat alles dood is "formol" aangelengd met water kan men dit gebruiken. "Formol" is echter een bijtend middel en is niet altijd ideaal.

 

Onlangs vertelde mijn hoefsmid, mij een middeltje dat zij vroeger gebruikten om wonden aan de hoef af te schermen van vuil. Dit middeltje is volledig natuurlijk, heel effectief en ongevaarlijk. Het gaat hier om "NATUURLIJKE TEER". Dit middeltje kan u vinden bij de drogist. Het lijkt een beetje op de zwarte pasta’s waarmee snijwonden aan bomen en planten worden verzorgd (het kan er trouwens ook voor gebruikt worden). Dit produkt is zeer goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. Met een borsteltje smeert men de proper gemaakte hoef in met de lopende teer. De uitgekapte wonde die lichtgrijs is (kleur van de hoef) en nogal opvalt door het kleurverschil met de andere delen van de hoef, wordt nu door deze "natuurlijke teer" eveneens zwart, en alles valt dus minder op. Deze teer sluit de uitgekapte hoef volledig af voor vocht en vuil.

Nu is het gewoon wachten tot de hoef terug groeit en hopelijk komt alles goed.

De scheurtjes in de hoef kunnen door allerlei reden ontstaan. Is uw ezel er gevoelig aan, raadpleeg dan uw hoefsmid. Hoefvet aanbrengen om het splitten te vermijden, kan een oplossing bieden.

 

HOEFBEVANGENHEID : Oplossing gevonden in Nederland ?

 

Bron : Balknoten : 24ste jaargang nr. 74 / juni 1997

 

Hoefbevangenheid is een zwaar probleem bij ezels, de oorzaak is een teveel aan eiwitten, een te rijk voedsel dus.

 

Ezels leven normaal in schraalse gebieden waar zij echt moeten zoeken om wat eten te vinden. Bij ons echter leven zij op goede vette weiden, dus zelfs zonder bijvoeding kunnen onze ezels al problemen hebben. Het wordt nog erger als je ook je weidde nog gaat vetten, dan wordt de groei van het gras nog versterkt. In feite zouden onze ezels moet op schrale weiden staan (eerst al afgegraasd door bv. koeien).

 

Bezit u zo’n mooi groene vette weide, dan is het aangeraden deze weide in het voorjaar te maaien. Het is vooral het jonge gras in het voorjaar dat gevaarlijk is voor onze ezels.

 

U kan de ezel ook een tijd opsluiten en slechts sporadisch laten grazen, maar dit wordt in de praktijk niet toegepast, onze ezels zijn onze troeteldieren, en ze opsluiten ervaren we als hun straffen.

Toch moet bij te vette ezels ingegrepen worden, dit kan door hun oppervlakte te beperken, en/of de weide gedeeltelijk of geheel te maaien. Bijvoeding is al helemaal uit den boze, al wat je ze bijgeeft is teveel (voor gezonde ezels natuurlijk, zieke, herstellende of oude ezels kunnen eventueel wel nood hebben aan een aangepaste bijvoeding). Dus brood, paardenmengeling enz. is volledig uit den boze, en soms hoor ik dat mensen etensresten aan hun ezel geven, een ezel is géén varken, wens je de etensresten niet weg te smijten, geef ze dan bv. aan de kippen, maar zeker niet aan de ezel.

 

Natuurlijk mag af en toe wel eens een droog koekje of stukje brood. Dieren worden immers getemd met voedsel. Maar dit moet een snoepje (dus heel kleine hoeveelheid) blijven. Dit kan je geven na bv. het borstelen, hoeven kuisen of dergelijke. Ik weet het, de mensen hebben het hier lastig mee, dit geldt niet alleen voor de ezels hoor, kijk maar eens op straat rond naar de mensen die gaan wandellen met de hond. Ook de hond is een troeteldier en ook hij heeft te lijden onder deze overbezorgdheid van zijn baasje, behalve zijn hondenvoer eet hij mee van tafel en dan zie je zoals nu overal veel te dikke honden.

 

Maar nu terug naar de ezel. Volgens het artikel en de ervaringen van Wim en Jeeny Schagen uit Varsseveld in Nederland zou een bepaalde kruidenmix, SET-Free genaamd en geïmporteerd uit Engeland door Jordens Hippo BV in Wofheze een mogelijke oplossing bieden. Het geheim van dit kruidenmengsel is, dat het teveel aan eiwitten die het dier tot zich neemt wordt afgebroken. Sinds oktober 1995 zijn ze gestart met 3 maal daags een maatschepje toe te dienen aan Sjaantje (chronische hoefbevangenheid) en na een aanlooptijd van een half jaar lieten ze Sjaantje weer in de weide grazen. De pijnstillers liggen nog steeds klaar, maar zijn tot heden niet meer nodig geweest.

 

Maar er is ook nog een ander produkt die zijn diensten bewezen heeft in Engeland. Dit produkt noemt "BIO Trition". En sinds enige tijd krijgt Sjaatje 2 maal daags SET-Free en BIO-Trition en het resultaat is werkelijk verbluffend. Verbeelden we het ons of is haar "speknek" echt een beetje geslonken, vragen ze zich af.

Verder laten ze weten dat een natuur(genees)middel lange tijd nodig heeft om te gaan werken en dat continuïteit geboden is.

 

Voor inlichtingen i.v.m. met de produkten : Jordens Hippo BV

Tel : 026-482.11.44 (let wel : Nederland)

Fax : 026-482.11.10

(Wij hebben geen ervaring met deze produkten, en vertrouwen enkel op de ervaringen van vrienden-ezelhouders in Nederland. Consultatie van uw veearts voor het gebruik van deze produkten lijkt ons aangeraden)

 

Opmerking :

Natuurlijk geven wij de voorkeur aan het voorkomen van de problemen, door de ezel goed op te volgen en zijn voeding en dus ook de weide in het oog te houden. Heb je echt te veel gras, sluit dan een gedeelte af en maai het, of zet er een ezeltje(s) bij. Natuurlijk moet je dan wel rekeninghouden met de winter. Het is noodzakelijk het goede evenwicht te vinden tussen de tijd die u heeft om de ezels te verzorgen, de accommodatie, de grote van de weide (kwaliteit gras en weide in winter en zomer) en het aantal ezels dat u heeft. Wenst u geen uitbreiding van het aantal ezels, dan is waarschijnlijk de eenvoudigste oplossing het gedeeltelijk afspannen en/of maaien van de weide.

En probeer de bijvoeding echt te beperken. Wat je in elk geval NOOIT mag doen is een ezel van de ene dag op de andere op dieet zetten. De afbouw moet traag en geleidelijk gaan, gespreid over vele maanden